Hårdrockens Historia - DEL 3

 
År 1980 släppte det brittiska Heavy Metal bandet Judas Priest plattan ”Brittish steel”. Det blev en milstolpe, inte bara för bandet, utan för hela rockgenren. 80-talet är det decenniet då hårdrocksmusiken var som störst och utvecklades som mest. Några ut av dom största hårdrocksbanden genom tiderna får sitt genombrott på 80-talet. Tidigare nämnda Judas Priest, och även Iron Maiden får en riktig kanonstart och förblir än idag ikoniska. 

 

 

Nya genrer utvecklas

Under 80-talet började Heavy Metal musiken gå åt olika håll. Det började dyka upp hårdrocksband med både scenkläder och smink som var starkt influerade av den gamla 70-tals glamrocken. Genom att blanda upp det med tyngre riff skapades Glam Metal, också kallat Hair Metal. Det var band som Poison, Hanoi Rocks och Mötley Crüe som var de stora namnen inom genren.

 

En annan genre som också blev stor på 80-talet var Thrash Metal. Thrash Metal är en hårdare och snabbare version av Heavy Metal. Slayer och Metallica är två band som gjorde sig stora inom genren.

 
Mötley Crüe och Poison

 

 

Syntarnas intåg

Något annat som blev stort under 80-talet var maskinernas intåg i musiken. Allt ifrån trummaskiner till syntar blev populärt. Det gjorde att en del hårdrocksband under 80-talet testade sina vingar genom en och annan synt låt. För vissa gick det bättre, för andra gick det sämre. Men några som lyckades var Van Halen med deras hit ”Jump”.

 

 

 

 

Hårdrockens motgång 

Trots hårdrocksmusikens enorma popularitet på 80-talet var inte alla lika nöjda. I alla fall inte föräldrarna. Musiken ansågs vara farlig och kopplades till djävulen. Kiss påstods stå för ”Knights in satans service”, AC/DC för ”Anti-Christ/Devil’s Child” och WASP för ”We are satans people”. Och år 1985 skapades listan ”The filthy fifteen” av samfundet ”Parents Music Resource Center ” där de samlat låtar de tyckte var väldigt opassande. Det kunde vara på grund av våld, sexuellt innehåll, antydan till droger och alkohol etc. Några låtar som är med på den listan är Twisted Sisters ”We’re not gonna take it” som ansågs vara våldsam, samt Judas Priests ”Eat me alive” för sexuellt innehåll. Det här ledde till att man senare införde varningsetiketterna Parental Advisory på album med kontroversiella texter. 

 

 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Cornelias Hårdrock

En hårdrockstidning i bloggformat

RSS 2.0