Deep Purple Mark I

 Deep Purple Mark I - Hur det hela började...

 

 

En udda band idé

Året är 1967. Organisten Jon Lord blir erbjuden att vara med i trummisen och sångaren Chris Curtis vision av att starta en ny grupp vid namn Roundabout. Tanken var att vem som helst skulle kunna vara med i bandet och hoppa av när man ville, samt börja när man ville. Lord blev intresserad och Chris lovade att han själv och Lord skulle vara dom stadiga medlemmarna i gruppen, alltså oersättliga. Det var från början också meningen att gitarristen Ritchie Blackmore skulle medverka men han dök inte upp på ett år. Under den tiden flyttade Chris in hos Lord. Men efter en tid utan att betala hyra drog han och utav personliga själ lämnade han också bandet. 

 

 

Nya medlemmar och Ritchie Blackmore's farmor

Året därpå, 1968, kommer dock tillslut gitarristen Ritchie Blackmore med i bilden. Trots Chris avhopp ville Lord och Blackmore ändå spinna vidare på bandet. Lord tar med bassisten Nick Simper och dom rekryterade Bobby Woodman som trummis och Sångaren Rod Evans gjorde audition på Ritchies förslag. Men Ritchie hade också fått upp ögonen för den unge Ian Paice, vars trumspel han hade imponerats tidigare. När Bobby gick ut för att köpa cigaretter fick Ian Paice göra en kort audition, och han kom med. Mark I sättningen var klar! Då deras vision inte riktigt stämde överens med Chris original idé ville dom byta namn på bandet. Richie kom då med förslaget ”Deep Purple”, efter hans farmors favorit låt, och det fick bli det bli.

 

 

Osämja inom bandet

Dom spelade sammanlagt in 3 LPs med sättningen, men det började knaka i fogarna. Sångaren Rod träffade en amerikansk tjej och han ville hellre bli en filmstjärna än att vara sångare, vilket ledde till att han inte prioriterade bandet. När Deep Purple höll på med deras självbetitlade album år 1969, deras sista i den nuvarande sättningen, sa Blackmore till Lord att Rods sångprestation inte alls höll och att Nicks bas spelande inte levde upp till det dom behövde.

 

 

Början till Mark II

Nick och Rod var helt ovetande om vad som hände när Blackmore och Lord började leta efter ny sångare och bassist. Ritchie Blackmore blev tipsad av trummisen Mick Underwood, senare medlem i Gillan, om Ian Gillan från bandet Episod 6. Imponerad av Gillans sång sa Blackmore till Lord att dom väl lika gärna kunde ta bassisten ur Episode 6 till bandet också. Nick Simper fick höra rykten av bekanta, att han och Rod hade blivit ersatta, men han trodde dom inte. När han fick reda på sanningen blev förkrossad, säger han i en intervju, och han kände sig förråd. Det här var början till Mark II....

 

 

 
 Medlemmar under Mark I, fr. v: Rod Evans, Jon Lord, Ritchie Blackmore, Nick Simper samt Ian Paice

Cornelias Hårdrock

En hårdrockstidning i bloggformat

RSS 2.0