Deep Purple Mark III

Deep Purple mark III – Avslutet

 

 

 

En okänd yngling och en sjungande bassist

Efter Gillans avhopp och Glover blivit kickad rekryterade Deep Purple bassisten Glenn Hughes från bandet Trapeze. Dom tog också in den okände och unga sångaren David Coverdale. Han hade tidigare bara sjungit på lite lokala pubar så hans första konsert med Deep Purple på Europa turné var verkligen en ny upplevelse. Den nya sättningen var alltså Ian Paice på trummor, Ritchie Blackmore på gitarr, Jon Lord på orgel, samt nytillskotten Glenn Hughes på bas och David Coverdale på sång.

 

 

Burn

1974 släpper sättningen sin första platta ”Burn” och det blir en succé! Listetta i Sverige, Tyskland och Norge. Den hamnade också bland topp tio i USA vilket bara ”Machine head” tidigare hade gjort. Skivan var bluesigare och titelspåret ”Burn” hade ett mer progressivt sound som tidigare låtar inte haft. 

 

 

Mark III sättningen, fr. v. Jon Lord, Glenn Hughes, David Coverdale, Ian Paice och Ritchie Blackmore. 

 

 

Nya Influenser särar på bandet

Efter den första plattan var Hughes och Coverdale inte längre bara nykomlingarna i bandet, och det märktes. Det ledde nämligen till att deras soul och rnb influenser skulle få en mer betydande del i låtarna. Så än en gång gick Deep Purple mot ett nytt sound. Någon som inte var särskilt nöjd över det var Ritchie Blackmore som på grund av musikens nya riktning tillslut lämnade Deep Purple. Han ville inte spela ”the shoeshine music” som Hughes och Coverdale skrev. När managern informerat bandet om att Blackmore skulle hoppa av, för att starta sitt egna band ”Rainbow”, började jakten efter en ny gitarrist.

 

  

Ritchie Blackmore, mannen med guran, med sitt nybildade band "Rainbow". 
 
 

Drogernas intåg och en bortdomnad arm 

Gitarristen Tommy Bolin anslöt sig till bandet, men det var under den här perioden bandet hade börjat upptäcka droger i en större utsträckning och Bolins inflytande inom detta gjorde inte saken bättre. Glenn Hughes var starkt beroende av kokain och han har själv kommenterat det som att kokainet var hans liv och karriär under den perioden och inte musiken. Drogen var det han levde för. Eftersom både Hughes och Bolin var väldigt nere i drogerna gjorde dom det inte lättare för varandra. Men kokainet var inte Bolins största lass, det var heroinet. Dagen innan en spelning i Jakarta råkade en påverkad Bolin somna på sin vänstra arm. Det gjorde att hans hand var helt bortdomnad så han knappt kunde spela på konserten dagen efter.

 

 

Slutet för Deep Purple 

I mars 1976 gjorde Deep Purple sin sista spelning (tills återföreningen 1984). Lord hade sagt till Paice att bandet han älskar håller på att rasa samman framför ögonen på honom och han klarade inte av att se det hända. Så Lord, Paice och Coverdale kom överens om att lägga ner Deep Purple. Nio månader senare, i december samma år, dog Tommy Bolin av en heroin överdos endast 25 år gammal.

 

 

Mark IV sättningen, fr. v. David Coverdale, Ian Paice, Jon Lord, Tommy Bolin och Glenn Hughes

 

 




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Cornelias Hårdrock

En hårdrockstidning i bloggformat

RSS 2.0