Hårdrockens Historia - DEL 2

 1970 – Hårdrockens begynnelse

 

Årtiondet hade kanske inte den bästa starten. The Beatles upplöstes och några av de största rockikonerna som Janis Joplin, Jimi Hendrix och Jim Morrison dör. Trots det växte rockmusiken enormt. Spelningarna flyttades ut från konsertlokaler till stora arenor och albumförsäljningen slog alla rekord...

 

 

De första hårdrockarna

Ungefär kring 1970 började rockmusiken utvecklas mot ett annat håll. Den största förändringen var egentligen sångtekniken som bland annat Robert Plant, Led Zeppelin, och Ian Gillan, Deep Purple, anammat som gav den nya stilen sin säregenhet. Det var dom höga tonlägena och den gälla klangen i rösten, tillsammans med en tyngre instrumentalkomposition, som skiljde sig från de tidigare rockgenrerna. Det var den här stilen som senare skulle komma att bli kallad hårdrock. Man brukar säga att hårdrocken började i England med band som Led Zeppelin, Black Sabbath och Deep Purple i sin ledning.

 

Deep Purples singel "Black Night" från 1970 påstås vara en av de första renodlade hårdrockslåtarna, vilket lagt grund till mycket musik som görs än idag 45 år senare.

 

 

 

Punken

Ett annat fenomen som uppstod i England i mitten på 70-talet var punkrocken. Det var en följd av att rockmusiken hade svårt att uppleva till soundet på sina skivor live. Det krävdes stora arenor och mycket utrustning vilket var dyrt och det ledde till att det också krävdes väldigt stora konserter. Som en reaktion på allt detta kom punken. Allt ifrån utrustning till musicerande förenklades ner till en nivå som gjorde att tonårsgrabbar än en gång kunde börja lira musiken i sina garage hemma. Något som symboliserar punken är budskapet i texterna. Istället för att handla om kärlek och glädje var texterna råa och samhällskritiska, rentav aggressiva. Låt texterna, bandnamnen och utseendena, skulle vara så provokativa som möjligt.

 

 

Hårdrockens uppsving och utveckling

Efter punkens intåg började hårdrocksmusiken sakta dala och det det fanns inte längre lika mycket liv kvar i de gamla hårdrocksbanden. Deep Purple hade splittrats och Black Sabbath var i sina sämre dagar. Men det var också under den här perioden som brittiska Iron Maiden, Judas Priest, Motörhead och Saxon kom och gjorde ett uppsving för hårdrocken. Dom tillhör det som kallas för ”New Wave of Brittish Heavy Metal” Andra band som kommer under samma period, men utan brittiskt ursprung, är bland annat amerikanska KISS, Aerosmith, Van Halen även australienska AC/DC och många fler. Vissa av banden får inte sitt stora genombrott förens på 80-talet, men har ändå en viktig del under det här årtiondet. 

 

Heavy Metal musikens fader Judas Priest med deras gamla 70-tals dänga!

 

 

Cornelias Hårdrock

En hårdrockstidning i bloggformat

RSS 2.0